sinds 12 juni 2019 kun je weer een nieuwe update van Gimp downloaden via de originele website https://www.gimp.org.een aantal verbeteringen in deze versie zijn:

  • Een verbeterde kleuren curves tool.
  • Mogelijkheid om een tiff te exporteren inclusief lagen
  • Ondersteuning voor door gebruikers geïnstalleerde lettertypen op Windows
  • Sneller schilderen met het penseel
  • Verbeterde ondersteuning voor het symmetrie tekenen.
  • Incrementele modus in de tool Dodge / Burn
  • De vrije selectie tool creëert nu een voorlopige selectie.
  • Een nieuwe Offset tool.

Curves Tool:

De interactie met curven in het algemeen is aanzienlijk verbeterd, wat een verbetering is zowel voor de Curves-tool als voor alle andere plaatsen waar curven moeten worden aangepast.

Zie hieronder ook de video over de curvestool (gelukkig ondertitelt in het engels, wordt nl. gesproken door een Engels sprekende Fransman en is niet heel goed verstaanbaar.) Waarin wordt uitgelegd wat je kunt doen met de curvestool, en wat de verbeteringen zijn.

TIFF exporteren inclusief lagen:

Het is nu ook mogelijk om een tiff bestand te exporteren met behoud van alle lagen. Eerder werd een tiff bestand automatisch omgezet naar één laag.

Windows Fonts ondersteuning

Ondanks nog niet volledig ondersteund, is er nu een tijdelijke ondersteuning voor een nieuwe Windows 10 feature. Het is sinds kort mogelijk om zonder admin permissies een font te installeren in Windows 10.

Gimp ondersteund dit tijdelijk omdat er achter de schermen gewerkt wordt aan een ander soort font ondersteuning.  Deze mogelijkheid is nog niet volledig getest vanwege gebrek aan Windows ontwikkelaars.

De makers van Gimp zijn daarom ook naarstig op zoek naar Windows ontwikkelaars die graag mee willen werken aan de programmatuur van Gimp.

Ben je zo iemand? of ken je zo iemand? Lees er alles over op de website van Gimp.

Sneller Schilderen

Het bufferen van het schilderen met de verfkwast is verbeterd zodat dit op sommige punten sneller werkt.

Mooi meegenomen is dat als gevolg daarvan de gradient kleuren verbeterd zijn als er gebruik wordt gemaakt van een kleurprofiel.

Oplopend modus in de doordrukken/tegenhouden tool

Deze tool heeft nu net als het penseel en de gum een “oplopend” modus gekregen. Heel eerlijk gezegd heb ik nog niet ontdekt wat je daar precies mee kunt doen.

Het vrije selectie gereedschap creëert nu een voorselectie.

Eén van de dingen waar veel mensen zich aan stoorde sinds de update naar gimp 2.10, is dat het vrije selectie gereedschap een extra handeling nodig had om een selectie te sluiten.  (Enter or double-click).

Dit was gedaan om de mogelijkheid om de selectie achteraf nog te kunnen bewerken te bewaren. Het bleek beter te kunnen, zoals ook al mogelijk was bij het rechthoekig selectie gereedschap. Het vrije selectie gereedschap werkt nu precies zo. Het is nog steeds mogelijk om de selectie te veranderen zolang je nog geen andere selectie hebt gemaakt mits je nog geen ander gereedschap hebt aangeklikt.

Een nieuw gereedschap: Offset

met dit gereedschap kan je eenvoudig herhaalde patronen maken, rechtstreeks op je canvas.

 

Offset filter 

in dit voorbeeld is het offset gereedschap gebruikt om een hart patroon te maken. 

Je vindt deze optie via lagen > Transformeren > Offset menu, of via de sneltoets combinatie Shift+Ctrl+O

Gekruisde hulplijnen verplaatsen

Het is nu mogelijk om met het verplaatsen gereedschap gekruisde hulplijnen te verplaatsen. Dit is handig wanneer je bijv. bezig bent met het tekenen van een mandala of wanneer je hulplijnen gebruikt om een kruispunt aan te duiden.

Verbeterd symmetrie tekenen.

Er zijn vele problemen opgelost in het symmetrie tekenen, vooral bij het gebruik van de ink/tool  en grotere penselen.

Meer verbeteringen

Verder zijn er nog verberingen rondom kleurmanagement, GEGl en babl (op de achtergrond) allerlei kleine foutjes, verbeteringen op het gebied van geheugen en dus snellere prestaties.

Gimp 3.0

Achter de schermen wordt nog steeds hard gewerkt aan Gimp 3.0. Nu maar hopen dat ze op tijd een Windows ontwikkelaar/developer kunnen vinden 😉

 Veel plezier met deze nieuwe versie!

Mariel